Момчето си отива“, Таралежите се раждат без бодли“ и Преводачката на черно-бели

...
Момчето си отива“, Таралежите се раждат без бодли“ и Преводачката на черно-бели
Коментари Харесай

Празнична селекция „За буквите“ по случай 24 май в EON Видеотека

„ Момчето си отива “, „ Таралежите се раждат без бодли “ и „ Преводачката на черно-бели филми “ са единствено част от забавните заглавоя

На 24 май означаваме един от най-обичаните български празници – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Ден, в който отдаваме респект на светите братя Кирил и Методий и смисъла на тяхното дело за националното ни съзнание и еднаквост.

По случай 24 май EON Видеотека на Vivacom ще показа специфична селекция от филми „ За буквите “, която включва някои от най-значимите родни продукции през последните 70 години. В сбирката попадат акомодации на типичен творби от българската литература като „ Шибил “ „ Гераците “ и „ Тютюн “, както и редица филми, отдадени на културния живот в България от филмовия азбучник Arena Play.

Ето дребна част от заглавията, които ще можете да гледате в EON Видеотека по случай 24 май в селекция „ За буквите “ :

„ Преводачката на черно-бели филми “

Документален филм на Теди Москов за Нели Червенушева. Любителите на киното познават единствено гласа ѝ. Почти половин век Нели превежда великото италианско кино от дъното на залата във филмотечно кино „ Одеон ". Кабинката е 1,30 на 1,50 метра. И в това минималистично пространство се е вместила „ цялата нейна Италия “. А Нели в никакъв случай не е стъпвала в Италия. Филмът демонстрира трагично закъснялата първа любовна среща на Нели с Италия – към този момент 78-годишна, тя е по местата, които е виждала единствено от филмите. Тя е най-накрая при „ своите принцове " Еторе Скола и Марио Моничели. С нежна и безпощадна прочувственост филмът разкрива това окъсняло сбъдване на човешките фантазии.

„ Таралежите се раждат без бодли “

Група десетгодишни деца отстояват независимостта си в учебно заведение, на улицата и у дома. Начините им да се опълчват на възрастните и да преодолеят неналичието на схващане са толкоз изобретателни, че те в края на краищата съумяват да създадат за смях родителите, учителите си и своите съседи. След доста премеждия, триумфи и неуспехи, и с помощта на детската взаимност, те съумяват да отвоюват назад футболната си топка, паднала в минаващ камион.

„ Момчето си отива “

В гимназията на дребен град стартира последната седмица на образователната година. Празничното въодушевление е превзело зрелостниците. Един от тях е Рангел или просто Ран. Умен и сензитивен, с литературни упоритости, той написа фейлетон, с който осмива решението на директорката Славова да подстриже момчетата за бала.

„ Блаженият “

Един филм по сборника разкази и повести „ Боби Блажения и Другия американец “ на Емил Андреев. Непорочна обич, скъпо лекарство и инцидентна среща с бъдещия президент на Съединени американски щати Джон Кенеди прекатурват живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 година погубват разсъдъка му, само че той избавя своята почтена душа. Историята на Боби е полет към предишното и сегашното, към безконечните човешки пристрастености, падения и добродетели, които съпътстват късото ни съществуване.

Тези и още филми ще намерите в селекцията „ За буквите “ в EON Видеотека. Приятно гледане!
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР